Her følger en guide til, hvordan jeres skoles værdigrundlag kan gøres til en central del af jeres kommunikation.

Hvordan gør man skolens værdigrundlag til en tydelig og meningsfuld del af kommunikationen til omverdenen? En del af svaret ligger i at kigge på sin kommunikation som bestående to dele: et ”HVAD” og et ”HVORFOR”.

Når skolen fortæller, ”HVAD” den gør, beskrives den enkelte indsats eller aktivitet, som skolen gerne vil kommunikere ud. At inkludere sit “HVORFOR” er at inkludere skolens værdigrundlag som en begrundelse for disse initiativer. For modtagerne af jeres kommunikation vil det skabe større synlighed samt en dybere forståelse for skolens indsatser og aktiviteter.

Samfundsløfterne som redskab til værdibaseret kommunikation

Det kan være vanskeligt at beskrive sit “HVORFOR” – selv når man har indsatser og aktiviteter, der er i god overensstemmelse med skolens værdigrundlag. Her kan ”Kodeks – De 7 samfundsløfter”, være et nyttigt værktøj til at synliggøre værdierne bag skolens arbejde. Samfundsløfterne er et fælles vedtaget kodeks, der skal skabe tydelighed om de frie og private grundskolers bidrag til samfundet og ansvar for det fællesskab, de er en del af. Ét af samfundsløfterne handler f.eks. om ”Skolen og omverdenen” og lyder således:

”Vi har konkrete aktiviteter eller indsatser, hvor vi gør en positiv forskel for omverdenen; det store fællesskab, vi er en del af.”

Ved at tage udgangspunkt i dette løfte kan skolen formulere sin kommunikation med udgangspunkt i en tydelig part, som man gør en positiv forskel for: Det kan være alt fra lokalområdet, forældregruppen og det omkringliggende erhvervsliv – til samfundet i bredere forstand.

Når I sætter ord på, hvem jeres indsats gavner, og hvordan det afspejler jeres værdier, bliver skolens ”HVORFOR” ikke kun en intern rettesnor, men også en stærk fortælling udadtil.

Herunder følger ’det gode eksempel’, som tager udgangspunkt i netop dette samfundsløfte:

Den grønne tekst markerer i opslaget, hvor skribenten bruger “HVORFOR” i sin tekst.

En indsats rummer ofte flere ”HVORFOR”

Når skolen iværksætter en større indsats, handler den sjældent kun om én ting. Her kan flere hvorfor’er være i spil på samme tid: Måske bygger indsatsen både på skolens værdigrundlag, et ønske om at tage samfundsansvar og en konkret ambition om at styrke et bestemt område. I jeres kommunikation kan det give mening at folde disse lag ud – og gøre det tydeligt, hvilke værdier og mål, der driver jeres indsats. Uanset om der er tale om en større indsats eller en enkelt aktivitet, kan det være en udfordring at finde de rette ord og den rigtige tone.

Derfor har vi afslutningsvist samlet tre gode råd, der kan hjælpe jer på vej, når I vil kommunikere jeres “HVORFOR”:

1

Vær tro mod jer selv i al kommunikation.

Sæt jeres kommunikation i sammenhæng med det, skolen står for.

2

Hold kommunikationen på jeres egen banehalvdel – lad den aldrig blive en kritik af andre.

Det handler om jeres indsats eller aktivitet, der dog gerne må beskrives som en inspiration til skoler generelt.

3

Lad være med at love for meget. I kan kun bidrage til samfundet og ikke løse alle problemer på et område – set fra et samfundsperspektiv.

Der er forskel på større indsatser og enkeltaktiviteter. Dermed er der også forskel på, hvor stort et brød skolen kan slå op rent kommunikativt i forhold til at beskrive sig selv som en samfundsansvarlig skole.

De tre råd er fra publikationen ”Skolens HVORFOR”, som du kan læse her.

Skolens HVORFOR – Artikelserie i tre dele

Denne inspirationsartikel er tænkt som en hjælp til skolen, når den skal kommunikere til omverdenen om de samfundsansvarlige indsatser og aktiviteter, skolen har iværksat eller vil iværksætte. Artiklen er anden del af en artikelserie i tre dele, der tager udgangspunkt i publikationen ”Skolens HVORFOR”. Den sidste artikel vil dykke ned i, hvordan man kan arbejde med forskellige målgrupper og kommunikationskanaler.