Årsberetning 2022
Find foreningens årsberetning 2022 her.
Administrer samtykke til cookies Vi bruger cookies til at optimere vores websted og vores service.
I podcast-serien #Skolechat, debatterer politikere og meningsdannere aktuelle udfordringer i og omkring skolen i Danmark og svarer på spørgsmål som: Skal skolen sættes fri? Skal staten bestemme, hvor eleverne skal gå i skole? Er folkeskolen ved at tabe til privatskolen? Og hvem bestemmer egentlig, hvad skolen skal?
Børne- og Undervisningsministeriet, Kommunernes Landsforening (KL) og skoleforeningerne for de frie grundskoler har sammen udarbejdet en vejledning:
”Bliv skarp på lovgivning i samarbejdet mellem privat- og friskoler og den kommunale forvaltning”
Børne- og Undervisningsministeriet, KL og de frie grundskolers foreninger (Danmarks Private Skoler, Friskolerne og Foreningen af Kristne Friskoler) i fællesskab udarbejdet et inspirationskatalog med det formål at styrke samarbejdet mellem privat- og friskoler og kommunale forvaltninger gennem inspirerende og motiverende eksempler fra praksis.
Dette inspirationsværktøj er tænkt som en hjælp til skolen, når den skal kommunikere til omverdenen om de samfundsansvarlige aktiviteter og indsatser, skolen allerede har iværksat eller vil iværksætte.
Dette inspirationsværktøj er tænkt som en hjælp til at skabe overblik over de samfundsansvarlige aktiviteter eller indsatser, som skolen allerede har i relation til de 7 samfundsløfter. Det er også tænkt som en hjælp, når der skal iværksættes nye aktiviteter eller indsatser for at kunne indfri de 7 samfundsløfter.
“Skolens samfundsansvar – de 7 samfundsløfter” er udgivet kort efter foreningens årsmøde 2020, hvor foreningens medlemsskoler vedtog et fælles kodeks for samfundsansvar: De 7 samfundsløfter. I publikationen præsenteres de 7 samfundsløfter.
Inspirationsværktøj. Kodeks – de 7 samfundsløfter.
Trods medlemsskolernes forskellighed har de nogle grundlæggende fællestræk. Der er en fælles historie og nogle fælles vilkår, der både direkte og indirekte gennemsyrer det levede skoleliv på skolerne. Samfundsansvar er en fællesværdi.
“Hvordan kan vi tale om skolens samfundsansvar?” (2019) er tænkt som inspiration til den lokale dialog om de tiltag og aktiviteter, skolen iværksætter med det underliggende formål at handle til gavn for samfundet.
Hvordan konkretiseres elevernes demokratiske dannelse i skolernes hverdag? Foreningen Danmarks Private Skoler og foreningen Danske Skoleelever har sammen udarbejdet denne publikation målrettet de frie grundskoler. Indholdet har dog også relevans for andre skoleformer. Publikationen udfolder begrebet ”Elevernes demokratisk dannelse”.
Publikationen ”Fakta om private grundskoler” (2019) indeholder fakta om de private grundskolers rammevilkår, økonomi, socioøkonomiske elevfordeling, fripladser, mønsterbrydere, elever med særlige behov, resultater og undervisningseffekt samt om forældrenes valg af skole.
Vejledning og inspirationskatalog til arbejdet i bestyrelsen ved frie og private grundskoler og gymnasiale uddannelser.
“Værdierne gør forskellen” henvender sig til alle, der gerne vil vide noget mere om privatskolerne. Publikationen er fra 2015.
I henholdsvis 2011 og 2012 udgav foreningen, dengang Danmarks Privatskoleforening, publikationerne “10 fordomme og fakta om privatskoler”. I publikationerne er samlet de 10 hyppigste fordomme om privatskolerne. Ved at tage fat i fordommene én for én vises, hvad der er fakta om privatskoler.
Realskolen gennem 200 år er et imponerende og gennemillustreret værk på 900 sider i to bind. Værket er den første samlede fremstilling af den danske realskole, skrevet af række fremtrædende forskere. I værket skildres realskolen i debat og lovgivning, tilsyns- og eksamensforhold, ideologi, pædagogik og fag, realskolens ledere, lærere og elever, realskolen i lokalsamfundet og den organisatoriske historie.