Med virkning fra den 1. april 2025 er nye regler trådt i kraft, der ændrer klageadgangen for elever på private gymnasier. Hvor elever på offentlige gymnasier fortsat kan klage til Børne- og Undervisningsministeriet om retlige spørgsmål, har elever på private gymnasier ikke længere denne mulighed. Denne artikel giver jer som private gymnasier et overblik over ændringerne, forskellene i forhold til offentlige gymnasier og konsekvenserne for jeres egne studie- og ordensregler.

Baggrunden for disse ændringer er en del af en bredere politisk målsætning om at reducere statslig administration og overlade mere ansvar til de enkelte institutioner.
Ved at afskaffe klageadgangen til ministeriet for private gymnasier er det intentionen at sidestille de private gymnasier med andre frie skoler (frie grundskoler og efterskoler), hvor elever heller ikke har mulighed for at klage til staten over skolens afgørelser. På denne måde skabes en ensartet praksis på tværs af de frie skoleformer.

Begrænsningen af klageadgangen for offentlige gymnasier til kun at omfatte retlige spørgsmål skyldes et ønske om at tydeliggøre roller og ansvar: Ministeriet skal sikre, at lovgivningen følges, men ikke tage stilling til pædagogiske eller skønsmæssige afgørelser, som hører til skolens område.

Hvad er ændret?

Med lov nr. 1664 af 30. december 2024 er der vedtaget en række ændringer, der berører klageadgangen på gymnasieområdet:

  1. Afskaffelse af klageadgang til ministeriet for private gymnasier:
    Elever og kursister på private gymnasier kan ikke længere klage til Børne- og Undervisningsministeriet over afgørelser truffet af skolens ledelse. Det gælder uanset, om det drejer sig om retlige spørgsmål (f.eks. om lovgivningen er overholdt) eller andre forhold.
  2. Begrænsning af klageadgang for offentlige gymnasier:
    Elever på offentlige gymnasier bevarer klageadgang til ministeriet, men den er begrænset til retlige spørgsmål. Det betyder, at man f.eks. kan klage, hvis skolen ikke har overholdt reglerne om partshøring, begrundelse eller hjemmel – men ikke over skolens skønsmæssige eller pædagogiske vurderinger (f.eks. om en bortvisning var rimelig).
  3. Ophævelse af bemyndigelse til at fastsætte udvidet klageadgang:
    Ministeriet kan ikke længere fastsætte regler, der giver elever adgang til at klage over andet end retlige spørgsmål. Dette påvirker særligt de offentlige gymnasiers klageordninger, hvor en udvidet klageadgang tidligere fandtes i bekendtgørelser.

Konsekvenser for de private gymnasier

For private gymnasier betyder lovændringen, at al klageadgang til myndigheder bortfalder. Enhver uenighed mellem en elev og skolens ledelse om f.eks. bortvisninger, nægtet oprykning eller andre disciplinære afgørelser, skal håndteres internt på skolen.

  • Ingen klage til ministeriet: Elever har ingen mulighed for at få prøvet afgørelser hos Børne- og Undervisningsministeriet.
  • Intern klagegang bliver vigtigere: Det er derfor afgørende, at jeres interne klagesystem er tydeligt og robust, så både elever og forældre ved, hvordan de kan klage, og hvordan sager behandles.

Krav til klageproces i studie- og ordensreglerne

Selvom klageadgangen til ministeriet er fjernet for private gymnasier, er det fortsat et krav, at studie- og ordensreglerne indeholder en klar beskrivelse af den interne klageproces. Dette fremgår af:

  • Bekendtgørelse nr. 316 af 27. marts 2025 om studie- og ordensregler m.v. i de gymnasiale uddannelser, særligt § 13.
  • Vejledning om studie- og ordensregler i de gymnasiale uddannelser (opdateret marts 2025), som uddyber kravene til, hvordan klageprocessen skal beskrives.

Det skal fremgå af studie- og ordensreglerne:

  • Hvordan elever kan klage over skolens afgørelser.
  • Hvordan klager behandles internt på institutionen.
  • Hvilke frister der gælder for at indgive klager.

For private gymnasier er det vigtigt, at klagevejledningen tydeliggør, at klager ikke kan føres videre til ministeriet eller Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK). Dette skaber klarhed for både elever og forældre.

Præcisering: Forvaltningslovens regler gælder også ved oprykningssager

En anden væsentlig ændring i bekendtgørelse nr. 316 af 27. marts 2025 om studie- og ordensregler handler om anvendelsen af forvaltningslovens sagsbehandlingsregler. Det er nu klart præciseret, at reglerne også gælder i sager om nægtelse af oprykning – uanset om gymnasiet er offentligt eller privat.

  • I § 12, stk. 1, 2. pkt. henvises der nu til § 8, nr. 1, hvor det allerede fremgår, at forvaltningsloven gælder ved afgørelser om sanktioner.
  • Dette betyder, at institutioner – også private – skal sikre, at elever partshøres og får en begrundet skriftlig afgørelse i oprykningssager, på samme måde som ved andre afgørelser.

Hvad betyder det i praksis?:

Private gymnasier skal nu være særligt opmærksomme på at følge forvaltningslovens krav ved nægtelse af oprykning – herunder at:

  • Eleven skal partshøres før afgørelsen træffes.
  • Afgørelsen skal være skriftlig og indeholde en begrundelse, som gør det klart, hvilke faktiske og retlige forhold den bygger på.
  • Eleven skal vejledes om den interne klageadgang.

Opsummerende

Fra 1. april 2025 kan private gymnasieelever ikke længere klage til Børne- og Undervisningsministeriet. Deres eneste mulighed for at få prøvet afgørelser er gennem skolens interne klagegang. Offentlige gymnasieelever vil fortsat have mulighed for at klage til ministeriet, men kun om retlige spørgsmål.

Samtidig er det præciseret, at reglerne i forvaltningsloven også gælder ved oprykningssager – uanset om gymnasiet er offentligt eller privat. Det betyder, at elever har krav på partshøring og begrundet afgørelse i disse sager.

Det er derfor vigtigt, at private gymnasier:

  • sikrer klare og gennemsigtige klageregler internt,
  • følger forvaltningslovens krav også ved oprykningssager, og
  • kommunikerer ændringerne effektivt til både elever og forældre.