Hvem har ansvaret for hvad, når en fri grundskole har brug for PPR-bistand? Denne artikel giver overblik over kommunens pligter – og skolernes eget ansvar – i det komplekse samspil mellem skolen og kommunens PPR.
I Lov om friskoler og private grundskoler er fastsat, at ”skolekommunen skal yde vederlagsfri pædagogisk-psykologisk rådgivning”. Heraf følger, at en fri grundskole har adgang til den kommunale PPR-betjening, og at det skal være omkostningsfrit, – men hvilke opgaver skal PPR faktisk udføre, og hvad skal den frie grundskole selv stå for?
Behov for klarhed om ansvar og rettigheder i PPR-samarbejdet
Selvom lovgivningen er ens for alle frie grundskoler og kommuner, er der stor forskel på, hvordan samarbejdet med kommunens PPR fungerer – og på hvilke tilbud de frie grundskoler får, alt efter hvilken kommune de ligger i. Det skaber behov for at tydeliggøre skolernes rettigheder og kommunens pligter i dette samarbejde.
Med afsæt i lovgivningen, konkrete sager og dialoger med Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) kan man afgrænse, hvilke rettigheder og pligter, der gælder for både frie grundskoler og kommuner i PPR-samarbejdet.
Der er en række ydelser, kommunen skal tilbyde og tilvejebringe. Der er ligeledes en række områder, hvor en kommune ikke er forpligtet til at yde bistand til en fri grundskole. Nedenfor er opstillet de forskellige temaer og områder, hvor en kommune har forpligtelser overfor en fri grundskole, samt rådgivnings- og støtteområder, som en skole ikke kan gøre krav på.
Hvilke opgaver skal PPR udføre?
Kommunens PPR-tilbud til frie grundskoler skal omfatte følgende:
Pædagogisk-psykologisk vurdering (PPV)
Kommunen skal gennemføre vurderinger, hvis der er indikatorer på, at en elev har behov for specialundervisning eller anden specialpædagogisk bistand.
Dette indebærer:
- Rådgivning om hvordan undervisningen bedst tilpasses elevens særlige behov.
- Udarbejdelse af vurderinger, som kan understøtte skolens ansøgning om støtte eller tilskud til specialundervisning, når elevens støttebehov er mindst ni ugentlige undervisningstimer.
- Antallet af vurderinger (PPV’er) til den enkelte frie grundskole kan ikke begrænses fra kommunens side. Der skal tages højde for de konkrete behov på de respektive skoler.
Rådgivning vedrørende undervisningens tilrettelæggelse
Selv når PPV’en viser, at der ikke er behov for specialpædagogisk bistand, skal kommunen stadig rådgive skolen om, hvordan den almindelige undervisning kan tilpasses for at imødekomme elevens behov.
Indgriben ved alvorlige bekymringer
Kommunen skal yde rådgivning i tilfælde af alvorlig bekymring for en elevs trivsel, udvikling eller adfærd, også selvom elevens behov ikke overstiger ni timer ugentligt. Eksempler kan være alvorligt fravær eller adfærdsmæssige problemer.
Hvad skal den frie grundskole selv stå for?
Hvilke områder falder uden for kommunens forpligtelse?
Kommunens PPR omfatter ikke (nødvendigvis) følgende opgaver, som skolerne derfor selv skal finde ressourcer eller ekstern hjælp til:
Rådgivning om generel tilrettelæggelse af undervisningen
Kommunen er ikke forpligtet til at vejlede skolerne om generelle metoder til differentieret undervisning eller klasseledelse.
Deltagelse i skolens undervisning
Kommunens medarbejdere er ikke forpligtet til at deltage aktivt i undervisningen, f.eks. ved co-teaching.
Kompetenceudvikling af skolens personale
Kommunen har ikke ansvaret for kompetenceudvikling af personalet, f.eks. vedrørende klasseledelse, elevrelationer eller undervisningsmiljø.
Oprettelse af særlige undervisningstilbud
Kommunen skal ikke assistere skolerne med oprettelsen af særlige pædagogiske klasser, f.eks. NEST-klasser eller lignende.
Hvornår kan kommunen kræve betaling?
Kommunen skal som udgangspunkt yde gratis rådgivning til frie grundskoler. På særligt specialiserede områder, som f.eks. talepædagogisk bistand (logopædi), kan kommunen dog opkræve betaling. Udgifterne til denne type bistand påhviler derfor skolen selv.
En hjælp til skolerne i samarbejdet med PPR
Samarbejdet mellem frie grundskoler og kommunale PPR varierer fra kommune til kommune, men lovgivningen fastsætter rammer for, hvilke ydelser skolerne har krav på.
Vi opfordrer skolerne til aktivt at bruge dette overblik i dialogen med kommunens PPR, hvis de oplever ikke at modtage den bistand, de har ret til.