Den 1. maj træder cirkulære om ”Aftale om opsparing af frihed” i kraft. Aftalen er indgået mellem Finansministeriet og centralorganisationerne ved overenskomstaftaleforhandlingerne i 2024.

Aftalen, der kun er gældende for ledere, lærere og børnehaveklasseledere – ved både grundskoler og gymnasier-, giver ikke medarbejderne ny frihed, men derimod ret til at opspare allerede optjent frihed til senere afvikling.

Den ansattes opsparede frihed kan til enhver tid højst udgøre 15 dage og kan bestå af særlige feriedage og øvrig opsparet frihed i form af afspadsering optjent som godtgørelse for eksempelvis over- og merarbejde, konverteret ulempegodtgørelse, weekendarbejde m.v.

Det er værd at bemærke, at der ved opsparet frihed i form af afspadsering her menes timer, der stammer fra den afsluttede normperiode – og ikke timer fra den igangværende normperiode. Det vil sige, at skolen (som hidtidig) har muligheden for at varsle timer -, der ser ud til at blive til over- og merarbejde efter normperiodens afslutning, – til afholdelse som almindelige timer inden normperiodens afslutning.

Skolen kan også (som hidtidig) lokalt beslutte, at ulempegodtgørelse samt weekendgodtgørelse ikke kan konverteres til arbejdstid, men i stedet udbetales. Hvis det udbetales, kan arbejdstiden ikke opspares i henhold til aftalen om opsparing af frihed.  

Cirkulæret, se link nederst på siden, indeholder en udtømmende liste over de typer af frihed, den ansatte kan opspare.

Den del af medarbejderens opsparede frihed, der er består af afspadsering kan til enhver tid dog højst udgøre otte dage, hvorimod særlige feriedage kan udgøre op til 15 dage.

Ønsker medarbejderen at opspare særlige feriedage, skal medarbejderen meddele dette til arbejdsgiveren inden 1. september i afholdelsesperioden for særlige feriedage. Særlige feriedage optjent i optjeningsåret 2024 og frem kan opspares. For så vidt angår frihed i form af afspadsering skal den ansatte give meddelelse om opsparing inden afspadseringsfristens udløb.

Eksempler:

Lærer A, har optjent 5 særlige feriedage til afholdelse fra d. 1. maj 2025 til d. 30. april 2026. Læreren meddeler skolens ledelse inden d.1. september 2025, at læreren ikke ønsker at afholde dem inden d. 30. april 2026, men i stedet ønsker, at opspare de 5 særlige feriedage ifølge aftalen om opsparing af frihed. Dermed har læreren muligheden for at afholde dagene på et senere tidspunkt. Cirkulæret indeholder ikke en begrænsning på, hvor længe dagene kan stå opsparet.

Lærer B, får ved udgangen af normperiodens afslutning (d. 31. juli 2025) konstateret 50 overarbejdstimer. Skolens ledelse beslutter, at timerne skal afvikles som afspadsering. Læreren kan herefter meddele skolens ledelse – og senest ved udgangen af skoleåret 2025/2026, at timerne skal opspares ifølge aftalen om opsparing af frihed. Dermed har læreren muligheden for at afholde timerne på et senere tidspunkt. Cirkulæret indeholder ikke en begrænsning på, hvor længe timerne kan stå opsparet.

Lærer C, har aftalt med ledelsen, at ulempegodtgørelse (f.eks. 17-06 tillægget) fra skoleåret 2024/2025 konverteres til arbejdstid. Læreren kan herefter, og senest ved udgangen af skoleåret 2025/2026, meddele skolens ledelse, at læreren ønsker, at den konverterede arbejdstid opspares ifølge aftalen om opsparing af frihed. Dermed har læreren muligheden for at afholde timerne på et senere tidspunkt. Cirkulæret indeholder ikke en begrænsning på, hvor længe timerne kan stå opsparet.

Medarbejderen får med aftalen ret til at afvikle op til otte dage pr. kalenderår og med op til to dage i sammenhæng. Afviklingen af den opsparede frihed fastlægges ved aftale og i overensstemmelse med den ansattes ønsker i det omfang, det er foreneligt med tjenesten. Den ansatte skal så tidligt så muligt give varsel om afviklingen, der kan ske som timer eller dage.

Afvikling af øvrig opsparet frihed fastlægges ved aftale.

I tilfælde af:
  • sygdom før påbegyndelsen af afviklingen har en medarbejder ikke pligt til at påbegynde afviklingen
  • medarbejderens fratræden, godtgøres eventuel opsparet frihed kontant på fratrædelsestidspunktet i overensstemmelse med de respektive aftaler. Dog godtgøres opsparet frihed i form af afspadsering optjent som godtgørelse for over- og merarbejde m.v. med nettotimelønnen, dvs. ekskl. særlige ydelser m.v. og eget- og arbejdsgiverpensionsbidrag. Medarbejderen kan alternativt vælge at overføre friheden til et nyt ansættelsesforhold, hvis den nye arbejdsgiver er indforstået med dette
  • aftale mellem medarbejderen og ansættelsesmyndigheden kan hele eller dele af den opsparede frihed udbetales til den ansatte kontant

I det omfang andet ikke fremgår af aftalen, ændrer aftalen ikke ved de regler, der er gældende for den pågældende frihedstype.

Aftalens bestemmelser kan i øvrigt fraviges eller suppleres ved lokalaftale. Se Cirkulære om aftale om opsparing af frihed her

Kontakt

Heidi Andersen
Konsulent

3330 7934
ha@privateskoler.dk
Thomas Sørensen
Konsulent

3330 7932
ts@privateskoler.dk
Kasper Raabjerg Nielsen
Konsulent

3330 7931
krn@privateskoler.dk