Den nye ungdomsuddannelsesreform medfører omfattende ændringer i det danske ungdomsuddannelsessystem. Epx bliver en ny gymnasial ungdomsuddannelse, adgangskravene til stx og hhx skærpes, og 10. klasse nedlægges i folkeskoler og på frie grundskoler. Reformen påvirker også hf, htx, FGU og elever med særlige behov. Få et overblik over de vigtigste ændringer og deres konsekvenser her.
Nedenfor kan du få indsigt i de centrale ændringer, som reformen medfører, herunder:
- Epx-uddannelsens struktur, optagelseskrav og mål
- Hvad der sker med htx og hf
- De nye adgangskrav til gymnasiale uddannelser
- Ændringer i vurderingsformer, herunder standpunktskarakterer og grundforløb
- Nedlæggelse af 10. klasse
- Hvordan reformen påvirker elever med særlige behov og FGU
- Mulige justeringer af karakterskalaen
Læs videre for en detaljeret gennemgang af de væsentligste punkter i reformen.
Epx-uddannelsen
Epx oprettes fra 2030 som en ny selvstændig gymnasial ungdomsuddannelse.
Epx opbygges med faglinjer, der målrettes, så elever efter gennemført epx på henholdsvis 2 eller 3 år kan fortsætte på henholdsvis erhvervs- og professionsuddannelser.
Adgang til erhvervsuddannelser kan ske efter afslutningen af det 2-årige epx-forløb, mens adgang til professionsuddannelser kan ske efter det 3-årige epx-forløb. Adgang til lange videregående akademiske uddannelser vil kræve yderligere supplering eller en udvidet fagpakke.
Optagelseskrav til epx
Optagelse til epx kræver en bestået afgangsprøve fra folkeskolen eller en aflagt prøve på den forberedende grunduddannelse (FGU). Elever, der ikke har bestået folkeskolens afgangseksamen, kan tage en afsluttende prøve på en efterskole eller en fri fagskole, som, hvis den bestås, giver adgang til epx.
Private gymnasiale uddannelser og epx
Ifølge aftalen skal private gymnasiale uddannelser have mulighed for at udbyde epx. Aftaleteksten fastslår, at et sådant “udbud skal følge gældende rammer for de private gymnasiers uddannelsesudbud, herunder krav om egendækning og under hensyntagen til, at epx er en ny og særskilt uddannelse.”
De nærmere forhold og eventuelle krav er endnu ikke fastlagt, men det fremgår af aftalen, at antallet af faglinjer og konceptet for disse vil blive planlagt under hensyntagen til mindre epx-udbud.
Htx og hf
Fremtiden for htx er endnu ikke afgjort. Der skal nedsættes et udvalg, der skal undersøge muligheden for at integrere htx i det almene stx som en særskilt studieretning.
Hf nedlægges. Det, der i dag kendes som hf-enkeltfag, videreføres i en ny form under navnet “gymnasiale enkeltfag.”
Øgede adgangskrav til stx og hhx
Adgangskravene (retskrav) til stx og hhx vil fra 2030 kræve et gennemsnit på mindst 6 fra folkeskolen. Dette krav gælder både standpunktskarakterer og prøvekarakterer.
Elever, der ikke opnår et gennemsnit på mindst 6 i deres standpunktskarakterer, vil dog have retskrav på optagelse til stx og hhx, hvis de opnår et gennemsnit på mindst 7 i de lovbundne prøver ved folkeskolens afgangseksamen og samtidig opfylder øvrige adgangsforudsætninger.
Elever kan ved afslutningen af 1. år på epx opnå adgang til hhx, htx og stx ved at bestå en prøve på et niveau svarende til den normale optagelsesprøve til disse uddannelser.
De skærpede adgangskrav træder i kraft samtidig med epx og gælder dermed for optaget til skoleåret 2030/2031.
Standpunktskarakterer og grundforløb
Aftalen giver mulighed for, at stx og hhx kan vælge at undlade at give standpunktskarakterer i 1.g i de ikke-afsluttende fag. I så fald skal der dog være en systematisk feedback.
Derudover nedsættes en ekspertgruppe, der skal komme med anbefalinger til eventuelle ændringer af indhold og struktur på stx og hhx med henblik på at styrke det faglige niveau. Ekspertgruppen skal blandt andet vurdere antallet af og indholdet i studieretninger. Der kan desuden blive tale om at afskaffe grundforløbet og erstatte det med en stamklasse.
Nedlæggelse af 10. klasse
Som følge af aftalen nedlægges 10. klasse både i folkeskolen og på frie grundskoler.
Med aftalen om epx er det hensigten, at erfaringerne fra 10. klasse integreres i epx-uddannelsen, herunder i forhold til trivselsfremmende indsatser i forbindelse med skolestart.
Efterskoler og frie fagskoler kan fortsat tilbyde undervisning i skoleåret efter 9. klasse, dog uden mulighed for, at eleverne kan afslutte forløbet med en centralt stillet prøve eller eksamen. Dermed kan et efterskoleophold efter 9. klasse ikke længere anvendes til at forbedre prøvekarakterer eller karaktergennemsnittet fra folkeskolens afgangseksamen med henblik på optagelse på en ungdomsuddannelse.
Efterskolerne får dog mulighed for at afholde optagelsesprøven til stx og hhx for elever, der ikke har retskrav på disse uddannelser efter 9. klasse.
Forberedende grunduddannelse (FGU)
Elever, der ikke består folkeskolens afgangsprøve, får retskrav på optagelse til FGU i skoleåret efter 9. klasse. Elever, der frafalder et andet uddannelsestilbud i løbet af skoleåret efter 9. klasse, får ligeledes ret til at starte på FGU.
Elever med særlige behov
Elever, der i grundskolen går i et kommunalt specialundervisningstilbud, skal have mulighed for at tage 9. klasse over to år, herunder også folkeskolens prøver, i en specialklasse eller på en specialskole.
Aftalen nævner, at det senere skal vurderes, om denne mulighed også skal gælde for elever på frie grundskoler, herunder frie grundskoler med kostafdeling.
Karakterskala
Aftalen ændrer ikke den nuværende karakterskala, men aftalepartierne er enige om, at der ønskes justeringer i den gældende skala. Regeringen vil derfor indkalde til en første drøftelse af mulige ændringer senest i 2. halvår af 2025.
Læs hele aftaleteksten her:
250218—Aftale-om-en-ny-erhvervs–og-professionsrettet-gymnasieuddannelse–epx-reform-Download