Regeringens planer om at nedlægge 10. klasse som en del af en ny ungdomsuddannelsesreform vækker bekymring blandt både skolefolk og forældre. Kom til høring i Aalborg og hør eksperter og politikere dele deres perspektiver på en kritisk beslutning, der kan ændre fremtiden for tusindvis af unge.

Regeringen overvejer at nedlægge 10. klasse som en del af en større reform af ungdomsuddannelserne. Dette forslag har skabt bekymring blandt mange, især fordi det overser de unges perspektiv. I dag tilbydes 10. klasse i en bred vifte af skoler og undervisningsformer, der henvender sig til en mangfoldig gruppe af unge med forskellige forudsætninger og behov. 10. klasse er en unik mulighed for at imødekomme individuelle behov og skabe en solid overgang til ungdomsuddannelserne.

10. klasse findes i mange forskellige skoletyper og kan tilpasses til at imødekomme både sociale, personlige og faglige udviklingsbehov. Det er et år, der ikke blot forbereder eleverne til en bestemt ungdomsuddannelse, men giver dem den tid og plads, de har brug for til at afklare deres fremtidige valg.

Hvis 10. klasse afskaffes, risikerer vi at svigte en hel generation af unge, der har brug for dette ekstra år til at finde deres vej.

Påstanden om, at 10. klasse er et spildår, er ikke baseret på virkeligheden. For mange unge er det et afgørende skoleår, der giver dem mulighed for at modnes og træffe velovervejede beslutninger om deres fremtid.

Tallene taler for sig selv: I skoleåret 2022/23 deltog 39.364 elever i 10. klasse fordelt på offentlige skoler, frie og private grundskoler, efterskoler og andre uddannelsesinstitutioner. Dette vidner om en stærk efterspørgsel og behov for dette ekstra skoleår.

For at drøfte perspektiverne på den kritiske beslutning om at nedlægge 10. klasse har man på Klostermarksskolen i Aalborg taget initiativ til en offentlig høring.

Deltag i den offentlige høring

Dato og tid: Tirsdag d. 13. august kl. 15.30-18.00
Sted: Strandvejen 25, 9000 Aalborg, Klostermarksskolens 10. klasse lokaler på Aalborg Handelsskole

Denne høring er en unik mulighed for at engagere sig i debatten om fremtiden for 10. klasse. Skoleleder på Klostermarksskolen, Lars Peter Nitschke, understreger vigtigheden af bred deltagelse: “Det er ikke en klog beslutning at skrinlægge 10. klasse. Vi samler derfor en række erfarne skolefolk, politikere, skoleforskere og tidligere elever til en åben debat om dette kritiske emne. Alle interesserede er velkomne til at deltage og bidrage til diskussionen.”

Program for høringen

Velkomst ved Lars Peter Nitschke, Skoleleder

Indledning ved Annette Juhler Kjær, Kommunikationsrådgiver og Public Affairs Advisor

Oplæg og paneldebat med skiftende deltagere og aktiv publikumsinvolvering

Afslutning ved Lars Peter Nitschke

Paneldeltagere

Mød et bredt panel af eksperter og skolefolk:

  • Morten Thiessen, Skolerådmand (Konservative, Aalborg Byråd)
  • Jes Lunde, Kulturrådmand (Radikale Venstre, Aalborg Byråd)
  • Peter Larsen, Uddannelseschef (University College Nord)
  • Monika Lendal, Formand (Frie Skolers Lærerforening)
  • Anja Østergaard Jensen, Repræsentant (Foreningen af kommunale 10. klasse-skoler, Skive)
  • Andreas Rasch Christensen, Skoleforsker (VIA University College, Aarhus)
  • Ole Droob, Rektor (Hasseris Gymnasium, Aalborg)
  • Mogens Vestergaard, Efterskoleforstander (Hørby Efterskole)
  • Mads Vestergaard Jensen, 10. klasse-leder (Aalborg Kommune)
Særlig mulighed for journalister

Journalister og medier inviteres til at dække høringen, hvor der vil være særlige muligheder for dybdegående interviews med elever, forældre og skoleledere. Disse personlige fortællinger kan give unikke og værdifulde indsigter i debatten om 10. klasse, som kan berige offentligheden med en dybere forståelse af de unges behov.

Alle er velkomne – ingen tilmelding nødvendig

Danmarks Private Skoler opfordrer alle, der har en interesse i unges uddannelse og fremtid, til at deltage i høringen og bakke op om initiativet.

For yderligere information om høringsarrangementet, kontakt skoleleder Lars Peter Nitschke på tlf. 23 48 94 63.

Bevar 10. klasse