Hvorfor vil regeringen straffe de gymnasier, der tilbyder elever særlige muligheder for faglig fordybelse?

I regeringens forslag til Finanslov 2025 fjernes tillægstaxameteret for særlige A- fag, hvilket vil betyde, at gymnasierne fremover ikke vil få finansiering til at udbyde særlige A-fag.

Det er beklageligt, da de særlige A-fag har givet gymnasieelever en værdifuld mulighed for at fordybe sig i naturvidenskabelige fag – et område, som hidtil har haft høj politisk prioritet, men nu tilsyneladende ikke længere anses som vigtigt.

Hos ’Danmarks Private Skoler – grundskoler og gymnasier’ forstår vi ikke denne prioritering. Bortfald af tilskuddet til særlige A-fag rammer hårdt på mange private gymnasier. Regeringen og Børne- og Undervisningsministeren argumenterer med, at det især er store gymnasier, der udbyder de særlige A-fag, og derfor – underforstået – har råd til selv at finansiere dem. Men de private gymnasier er typisk væsentligt mindre institutioner, og tilskuddet er afgørende for, at de fortsat kan udbyde disse fag.

Finanslovsforslaget afspejler regeringens økonomiske prioritering af bl.a. gymnasiale uddannelser i mindre befolkede områder, hvilket bl.a. resulterer i øgede ”udkantstilskud” til mange offentlige gymnasier, ligesom der sker en stigning i det sociale taxametertilskud. Private selvejende gymnasier får ikke del i disse tilskud. Den øgede omfordeling mellem de forskellige gymnasier og skoleformer betyder, at det samlede tilskud til private gymnasier i stigende grad udhules, hvilket er en bekymrende udvikling, som foreningen vil drøfte med de politiske samarbejdspartnere.

Læs mere om finanslovsforslaget her: https://privateskoler.dk/nyheder/tilskudsforhold-finanslovsforslag-2025/