Kommentar | ”Luk privatskolerne!” – gør det folkeskolerne bedre?

”Hvad skal vi gøre med folkeskolen?”, spørges der i “Flugten til privatskolen”. Forring vilkårene for de frie og private skoler, er udsendelsernes bærende svar. Ikke særligt konstruktivt. Ufortjent for den frie og private skolesektor og en uendelig trist og perspektivløs konklusion for folkeskolerne.

Læs mere ...

Debat | Elevfordeling – Et kommende valgkampstema?

Elevfordeling på grundskoler og ungdomsuddannelser lyder måske ikke som et tema, der er specielt velegnet til en valgkamp til Folketinget. Ikke desto mindre forudser vi, at det kan gå hen og blive det. Hvorfor? Fordi det principielt handler om, hvor grænsen går mellem borgernes frihed og statens bestemmelsesret.

Læs mere ...

Er der en “flugt” fra folkeskolerne til privatskolerne?

Hvad ved du om privatskoler? Sker der en flugt fra folkeskolerne til privatskolerne? Hvad er fordomme, og hvad er fakta, når politikere, meningsdannere og journalister udtaler sig om de private skoler?

Læs mere ...

“Flugten” til privatskolen

I en dokumentarserie på TV2 med premiere torsdag d. 24. marts stilles spørgsmålet: Hvorfor er der så mange elever, der skifter fra folkeskolen til en fri og privat grundskole?

Læs mere ...

Er frie og private skoler en økonomisk byrde for samfundet?

Hvad er fordomme, og hvad er fakta, når politikere, meningsdannere og journalister udtaler sig om økonomien bag de frie og private grundskoler? Her følger en række fakta om udgifterne til grundskolen i Danmark og de frie og private skolers økonomi

Læs mere ...

Politisk aftale om undervisning af anbragte børn og unge

Der er indgået en politisk aftale, der bl.a. vedrører frie grundskoler med kostafdeling og deres muligheder for at optage elever, som er anbragt efter sociallovgivningen. 

Læs mere ...

”Luk de frie skoler!” – bliver verden så bedre af det?!

Ledere fra Danmarks Private Skolers medlemsskoler var i marts samlet til en konference med det for folk i den frie skolesektor sindsoprivende tema: ”Luk de frie skoler!” – bliver verden så bedre af det?!

Læs mere ...

Ukrainske flygtninge | Stort engagement på frie og private skoler

Mange frie og private skoler har taget ansvaret på sig og har hurtigt taget initiativ til aktiviteter eller større indsatser for at støtte og hjælpe ukrainere på flugt.

Læs mere ...

Debat | Mens politikerne taler om at frisætte folkeskolen, oplever frie skoler det modsatte

“De frie og private skoler presses ned i mere konforme og afmålte rammer, som kan reguleres og tilpasses i statslige regneark”, skriver Karsten Suhr i et debatindlæg i Altinget Uddannelse.

Læs mere ...

Fakta | Frie og private skoler er ikke privatejede

Der findes ikke privatejede skoler (på grundskole og gymnasieniveau) i Danmark, uanset om de betegner sig som privatskoler, friskoler eller andet.

Læs mere ...

Fælleskronik | Stop mistænkeliggørelsen af private aktører

Foreningen har i samarbejde med en række andre organisationer udarbejdet en kronik til Berlingskes debatsektion, Opinion. Organisationerne har bl.a. et fælles ærinde om at stoppe den mistænkeliggørelse af private aktører, der eksisterer i samfundet. Vi mener, at private aktører er løsningen på mange af de udfordringer vores velfærdssamfund står overfor og i stigende grad kommer…

Læs mere ...

Debat | Tør vi friheden?

Ordet ’frihed’ synes at være på alles tunger i disse dage, især de politiske. Hvad er det for en forståelse af frihed, der tales om? Hvad er det for en forståelse, når man taler om frihed til folkeskolen?

Læs mere ...