Logo hvid paa blaa Facebook Mynewsdesk
 

Privatskoler tager hånd om skilsmissebørns trivsel

  23. februar 2015
 • fb
 • tw
 • li
 • em
 • Trivsel - at ”være”, mens man ”lærer”

  At være et skilsmissebarn er en udfordring, som lærerne mærker på barnets trivsel. Forskning viser, at den gode trivsel har særdeles stor indflydelse på, hvor dygtige eleverne bliver. Næsten hvert tredje barn oplever, at forældrene bliver skilt. Det er aldrig nemt, når ens forældre skal skilles, men der er hjælp at hente.

  Der er mange forældre, der i dag – af vidt forskellige grunde - bliver skilt. Men det gør det ikke nødvendigvis nemmere at være barn af skilsmisseforældre. Med skilsmissen følger ofte en masse forandringer i hverdagen og dermed også nye tanker og følelser.

  Frirum med andre i samme situation

  Skilsmissebørn kan opleve forskellige bekymringer i hverdagen, uanset hvordan skilsmissen har været. Helsinge Realskole har, inspireret af andre privatskoler, herunder Randers Realskole, oprettet børnegrupper som et frirum, hvor eleverne kan tale med andre i samme situation og få sat ord på tanker og følelser: ”Der var dels nogle lærere, der fik idéen til at lave børnegrupper, og jeg opsøgte andre skoler, hvor man har gjort det samme. En lærer og en pædagog ville gerne stå for gruppen, og de brænder for det”, siger pædagogisk afdelingsleder på Helsinge Realskole, Rikke Vigilius, som også fortæller, at de elever fra 3.- 4. årgang, der har været igennem det første forløb med otte mødegange i efteråret, har været glade for det.

  Havne med navn som ”Savn”, ”Er det min skyld?” og ”Mor og fars nye kærester”

  Børn kan have brug for at tale med jævnaldrende, som har oplevet noget af det samme som dem selv, og således kunne genkende sig selv i andre. Det kan være en lettelse at have et rum, hvor det er tilladt at tale om alt det, som man har på hjerte - og ikke skulle være bekymret for, om det man siger, kan gøre andre kede af det.

  ”Det, at der er nogle voksne, som italesætter de svære ting ved at være skilsmissebarn, betyder meget”, siger Rikke Vigilius. Gruppelederne har blandt andet brugt ord som at være i ”skilsmisseland”, at ”man sejler i samme båd med andre i samme situation” og besøger havne med navne som ”Savn”, ”Er det min skyld?” og ”Mor og fars nye kærester”.

  ”Både lærere, pædagoger og forældre kan anmode om plads til et barn, men det er vigtigt, at begge forældre er med på idéen”, fortæller Rikke Vigilius: ”Vi indkalder til samtale, hvor begge forældre er med”, siger hun.